Tunnistatko kronotyyppisi?

Tunnistatko kronotyyppisi?

Jos sinulla olisi keskittymistä vaativa tehtävä, mihin aikaan päivästä sen mieluiten tekisit?⁣

Tai tunnistatko milloin on sinulle sopivin aika harrastaa liikuntaa? Tässä on kyse meidän jokaisen kehon omassa luonnollisesta vuorokausirytmistä, joka rytmittää myös untamme. ⁣

Aamu- tai iltavirkkuus on meille monelle tuttu käsite, mutta sana kronotyyppi usein vieraampi. Puhumattakaan kun alamme puhumaan susista, leijonista, delfiineistä ja karhuista. Tunnistatko kuitenkin itsesi näiden eläinten joukosta? ⁣

🐻 Karhujen vuorokausirytmit toimivat auringon rytmin mukaan. He sopivat hyvin yhteiskunnan rytmiin, heräävät aamulla auringon noustessa ja menevät iltaisin pimeän tullen nukkumaan. Karhut ovat hyviä nukkujia, mutta eivät aina saa syvää unta riittävästi. Aamuisin he mielellään painavat torkkua ja karhulta menee tovi herätä kunnolla. He tykkäävät myös ottaa päivänokosia.  

Karhut ovat aktiivisimmillaan päivälllä ja luotettavia työssä ja koulussa. Tasaisia suoriutujia, jotka tykkäävät tutusta ja turvallisesta. Leikkisä ja lempeä karhu on ruokahalultaan hyvä ja valmis aterialla mihin tahansa aikaan päivästä. Heillä on taipumus kerätä painoa ja joskus syömiset voivat olla vähän retuperällä.

Paras aika herätä: klo 07:00 (ei torkuttamista vaan heti liikkeelle) nukkumaan 23:00 Paras vireys ja aika harrastaa liikuntaa aamupäivällä puoleen päivään saakka. Noin 50% väestöstä on karhuja. 

🦁 Leijonat ovat optimistisia aamuihmisiä, jotka ovat usein nopeasti heräämisen jälkeen täydessä vauhdissa. He eivät juuri tunne tarvetta tai halua nukkua päiväunia, koska ainahan voi tehdä jotain hyödyllisempääkin. Leijonatyypit ovat virkeimmillään puolilta päivin, menevät nukkumaan jo ennen iltauutisia ja nukahtavat nopeasti, he heräävät virkeinä noin kuuden maissa. 

Leijona kronotyyppi on tunnollinen ja vakaa, käytännöllinen ihminen, joka kuitenkin on taipuvainen ylisuorittamiseen. Leijona priorisoi terveyttä ja on liikunnallinen, heidän on usein helppo pysyä terveellisissä elämäntavoissa ja paino ihanne lukemissa. 

Leijona on aina valmis laatimaan strategian haasteiden voittamiseksi ja he ovatkin monesti ihmisiä, jotka todella saavat asiat tapahtumaan

Paras aika herätä: klo 05:30 (vaatii muutaman minuutin silmittelyn jotta aivot heräävät) nukkumaan 20-21:00 Paras vireys ja aika harrastaa liikuntaa heti herättyä. Noin 20-25% väestöstä on leijonia. 

🐬Delfiinin tuntee väsymystä pitkin päivää ja kenties koko alkuillan, kunnes he yhtäkkiä virkistyvät ennen juuri nukkumaanmenoa. Haastavaa unen kannalta vai mitä? He ovat kevyitä nukkujia, jotka heräilevät usein pitkin yötä. Heillä on myös vaikeuksia nukahtaa ja herkkyys ahdistua. Päiväunet onnistuvat harvoin. Usein uniongelmaisia. 

Delfiinit kiinnittävät huomiota yksityiskohtiin ja ovat taipuvaisia perfektionismiin. He ovat hyviä tarkkaavaisuutta vaativassa työssä ja viihtyvät yksin. Delfiinit välttävät konflikteja ja ovat muutenkin luonteeltaan varovaisia. 

Delfiinit eivät yleensä välitä urheilusta ja tätä tukee monesti se, että he ovat luonnostaan hoikkia. Liikuntaa voi toisaalta toimia heillä keinona rauhoittua, samoin kuin syöminen. 

Paras aika herätä 06:00 (lempeä herätys esim sarastusvalolla) nukkumaan 23:30. Paras vireys pyrähdyksinä pitkin päivää ja liikunta 07:00. Noin 10% väestöstä on delfiinejä.

🐺 Sudet ovat yöllisiä saalistajia. Susi kronotyyppinä kuvaa yösuuntautunutta ekstroverttia. Suden tunnistaa siitä, että heille aamuherääminen on yhtä piinaa ja he ovat useita tunteja heräämisen jälkeen tokkurassa. Toisaalta he ovat parhaassa iskussa illalla ja yöllä. He ovat usein tokkuraisia keskipäivään asti, eivätkä he tunne väsymystä ennen yötä. Sudet ovat usein luonteeltaan kyynisempiä mutta luovempia kuin muiden kronotyypien edustajat.

Susi tykkää elää täysillä ja nauttii riskinotosta, sekä elämyksistä. Hän voi olla hieman ailahteleva. mutta mielenkkintoista seuraa.

Vaikea herätä ennen klo 9, mutta yrittää voi n. 8:30 (anna lupa torkutukseen vain kerran, altistus heti valolle) Nukkumaan 00:00 jälkeen. Paras vireys iltaisin, liikuntaa klo 18:00. Noin 20-25% väestöstä on susia. 


Miksi kronotyypin sitten pitäisi kiinnostaa? Meidän vuorokausityyppisyys on melko pysyvä ominaisuus, se määrittää 50% meidän yksilöllisen rytmimme. Meidät on siis geneettisesti ohjelmoitu toimimaan tiettyinä kellonaikoina paremmin kuin toisina. Tämän merkitys koostuu hektisessä elämässämme, esimerkiksi joskus voisi huvittaa valvoa pidempään kuin itselle sopisi. Tämä on merkittävää terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Jos ihminen elää itselleen sopimattomassa rytmissä, voi unen pituus mm. jäädä helposti riittämättömäksi.⁣

ja toisaalta pitkään valvova ja nukkuva ihminen ei automaattisesti ole omien huonojen tapojensa uhri tai jopa laiska. Hän voi olla kronotyypiltään herkkäuninen ja herkästi virittyvä delfiini tai yöeläjä susi. 

Nämä neljä kronotyyppiä on laatinut ja nimennyt uneen erikoistunut psykologi Michael Breus. Hänen kronotyyppitestinsä löydät täältä

 Tekstin on kirjoittanut univalmentaja Miia Soranto

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.