fitnessvalmennus_jussi_koivisto

Miten menestyä fitnesissä, kehonrakennuksessa ja elämässä?

Winners never quit and quitters never win

Tämä kuuluisa slogan on ikoniselta amerikkalaisen jalkapallon valmentajalta Vince Lombardilta. Fitnessvalmentajana on helppo yhtyä tähän ajatukseen. Fitness- ja kehonrakennuslajeissa ja tie menestykseen ei voi tapahtua useinkaan millään muulla kuin päämäärätietoisella sinnikkyydellä eli suomalaisittain sanottuna sisulla. Myös muiden urheilulajien parissa olen huomannut sen, että useinkaan pelkkä lahjakkuus ei riitä. Sanoisin jopa niin, että ihmisen mieli on lajista riippumatta kaikkein ratkaisevin menestystekijä. Ilman sisua lahjakkaimmatkaan eivät pitkällä tähtäimellä menesty. 

 

Toisaalta hieman vähemmän lahjakkaat voivat sisulla tehdä pitkällä aikavälillä ihmeitä. Hyvä vertaus tähän on tuttu satu kilpikonnasta ja jäniksestä, jotka ottavat juoksukilpailun. Jänis on nopeudellaan ehdoton ennakkosuosikki etenkin hitaasti taapertavan kilpikonnan rinnalla. Ylimielisyys kuitenkin kostautuu jänikselle ja hän pitää voittoaan niin varmana, että voi ottaa rennosti ja pysähtyä haistelemaan kukkia ja keskittymään pitkäksikin aikaa kaikkeen muuhun kuin juoksemiseen. Lopulta käykin niin, että hitaasti, mutta äärimmäisen päämäärätietoisesti kisaa käynyt kilpikonna voittaa supernopean jäniksen. Sisu on tehnyt ihmeitä!

 

Tätä sisun käsitettä voi soveltaa myös muuhun elämään. Usein tuo sisu kuitenkin tarvitsee itselleen taisteluparin: vastoinkäymiset. Ilman vastoinkäymisiä sisukaan ei pääse loistamaan. Ne voivat sytyttää sisun liekkiin. Siinä piilee myös sisun salaisuus. Kun sisukkaaseen ihmiseen lataa vastoinkäymisiä, ne eivät lannista tätä, vaan tuovat esille hänen todellisen voimansa. Vastoinkäymiset hiovat siten sisukasta ihmistä kuin timanttia. Kun muistelen esimerkiksi oman elämäni taisteluja ja myös itselleni tärkeitä hetkiä urheilun parissa, nousee esille ennen kaikkea ne tilanteet, joissa olen keskellä vastoinkäymisiä sisuuntunut kunnolla ja ylittänyt itseni. 

 

Erilaiset vastoinkäymiset eivät tosin koskaan ole mukavia, kun ne sattuvat omalle kohdalle. Vasta myöhemmin usein ymmärtää niiden kasvattavan vaikutuksen. Tosin on olemassa tragedioita, joista on äärimmäisen vaikea tai ehkä jopa mahdoton toipua. Yleisesti ottaen voisi kuitenkin sanoa, että ilman vastoinkäymisiä ja taistelua ihminen pehmenee ja heikentyy helpommin. Omassa elämässänikin nimenomaan vastoinkäymisten kautta on tapahtunut suurimmat muutokset elämään myönteisessä mielessä.

On lisäksi tärkeää muistaa, että vastoinkäymiset ja sisu tarvitsevat myös kolmannen kaverin, joka ohjaa lopulta koko ihmistä: viisauden. Pelkällä sisulla vastoinkäymisiä kohtaava ihminen on kyllä voimakas, mutta ei välttämättä viisas. Silloin sisukkuus voi jopa kääntyä ihmistä itseään vastaan. Tämä sopii erityisen hyvin urheiluun. Liian sisukkaasti treenaaminen voi esimerkiksi fitnessmaailmassa tarkoittaa sitä, että ihminen harjoittelee aivan liikaa ja liian kovaa. Pelkkä kovaa harjoittelu ei koskaan tuota läheskään yhtä hyvää hedelmää kuin viisaasti ja oikealla tavalla toteutettu treeni. Legendan mukaan 2000-luvun huippubodari Jay Gutler ei koskaan treenannut ns. ”failureen”. Pitipä tämä paikkansa tai ei, siihen kätkeytyy suuri viisaus: parhaimmat tulokset saadaan sopivalla ja viisaalla harjoittelulla. Samaan hengenvetoon totean myös sen, että kyllä sinne failureenkin joskus on mielekästä mennä, mutta vain harkitusti.

 

Yhdistämällä nämä kolme asiaa eli vastoinkäymiset, sisu ja viisaus on siten mahdollista saavuttaa menestystä niin urheilussa kuin elämässä. Ja nyt kun puhun menestyksestä, en tarkoita pelkästään voittamista, vaan ennen kaikkea henkilökohtaista menestystä, joka perustuu urheilijana ja ihmisenä kasvamiseen. Kaikkein terveimmällä pohjalla urheilukin on silloin, kun tähtäyspiste on ennen kaikkea omassa tekemisessä, eikä liiallisessa vertaamisessa muihin. Kun keskittyy henkilökohtaiseen kehittymiseen ihmisenä ja urheilijana, usein juuri siitä seuraa myös hieman pinnallisempi menestys. Esimerkiksi fitness ja kehonrakennus ovat urheilulajeja, joissa suurimmat palkinnot syntyvätkin nimenomaan omasta kehityksestä päämäärätietoisen työn seurauksena.

 

Lisäksi vastoinkäymisillä, sisulla ja viisaudella on myös yksi erityisen mielenkiintoinen ulottuvuus menestyksen kannalta. Ne voivat antaa esimerkiksi urheilun parissa sellaisia kokemuksia, joissa ihminen pystyy ylittämään sellaiset rajat, joiden ylitykseen on ollut pitkään vaikea uskoa. Itsellenikin on kilpaurheilijana jäänyt parhaiten mieleen ne kilpailut, joissa sain tämän kolmikon avulla kaivettua itsestäni paljon enemmän irti kuin olisin koskaan voinut kuvitellakaan. 

 

Siten vastoinkäymiset, sisu ja viisaus voivat kaivaa meistä esiin käyttämätöntä potentiaalia uskomattoman paljon. Tällaisesta itsensä ylittämisestä syntyy myös parhaassa tapauksessa pysyvämpikin muutos mieleen, jossa moni muukin aiemmin mahdottomalta näyttänyt asia alkaa näyttää mahdolliselta. Tällaisesta itsensä ylittämisestä voikin syntyä ikään kuin intoa ja iloa antava ylivoima omaan elämään ja urheilusuorituksiin.

 

Tekstin on kirjoittanut Team Voimalaitoksen fitnessvalmentaja Jussi Koivisto

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.